DE MIDDELEEUWEN OLDAMBT

Middeleeuwse maaltijden

Heeft u wel eens een Soppijn Jacobijn gegeten, een Blancmanger, Figen ende spyscruyt, een Pasteide myd moruwen case, of een Bourbonose Spijse? Het zijn gerechten die zijn ontstaan in de Middeleeuwen. Er zijn niet zoveel manuscripten met recepten overgeleverd uit die periode, maar er zijn er wel enkele. Er is zelfs een receptenmanuscript van omstreeks 1480, dat voor een groot deel is geschreven in een dialect van het Middelnederlands van boven de Grote Rivieren. Veel boter, melk, karnemelk en kwark, maar ook veel andere ingredi├źnten zoals zuidvruchten en specerijen.

De sfeer ervaren van de Middeleeuwen tijdens een maaltijd en proeven hoe het smaakt is de manier om kennis te maken met deze periode. U geniet van een maaltijd aan een sfeervol gedekte tafel met groenversiering en met bijzonder glas- en aardewerk, bestek en schalen. U kunt dan ook genieten van middeleeuwse muziek.

In deze periode kan onder andere de hiernavolgende maaltijd worden geserveerd. De maaltijd wordt zoveel als mogelijk biologisch bereid. Er kan rekening worden gehouden met persoonlijke wensen. Bijvoorbeeld kan de maaltijd vegetarisch worden bereid en er kan rekening worden gehouden met een dieet. En wenst u de maaltijd vooraf te laten gaan door een lezing, dan kan dat ook.

Op de tafeldecket staen seroep, sap, Rijnsche wine ende landtwijn, broet, harde kaese, gedroget vruchten ende druve.

Vorts de gangen volgende:

 • Gruyne Soppijn ende amandel
  Soep op basis van amandelen, groente en kruiderijen
 • Eijerkese
  Een eiergerecht
 • Pasteide myd moruwen case, Asperges in sause myd wijn ende ene Solaet van lactouwe
  Een pastei met zachte kaas en specerijen en een gerecht van asperges met een wijnsaus en een gerecht met veldsla en kruiderijen
 • Soetelijcke creme ende crakebesen
  Een vruchtengerecht
 • Clareyt ende Soeticheden
  Een hartverwarmende witte wijn met zoetigheden

vore ene maeltijt met smakelijcheit!